Monday, August 23, 2010

Ülari Tiits: Paekarjäär Ruu külas. Millega see meid ähvardab.

Karjäär planeeritakse rajada Vana –Narva mnt. ja Peterburi mnt. vahelisele alale.Algfaasis Peterburi mnt. äärde Musta Kassi kämpigust kuni Ruu bussipeatuseni. Arvestades piirkonna aluspõhja ja seda, et kaevandajad on omandanud rida kinnistuid kaevanuse kõrval on väga tõenäoline selle laienemine tulevikus kuni Vana – Narva maanteeni, Neeme teeristini ja sealt Kuusalu poole.

Ohud.
1. Vibratsioon. Planeeritakse kuni viis lõhkamist nädalas.Karjääri tööajal (kella 7.00-23.00 ni). Lõhkamistega kaasnev vibratsioon tekitab elamutesse pragusid, hoonete soojustus tiheneb, tekkivad külmasillad ja soojuskaod. Jäävalt kahjustuvad hoonete kandekonstruktsioonid. Pideva stressi tõttu kahjustakse kodus olevate inimeste, laste, vanurite, lapseootel emade närvisüsteemi.

2. Tolm. Eeldusel, et õhku satub ainult osa tolmust on seda päevas 2,43 tonni ja see ladestub lähikülade elanike kopsudesse, aiamaadele ja puuviljadele. Tänu sellele on meil suurem võimalus haigestuda kopsuhaigustesse. Aastas paisatakse õhku 622 tonni tolmu.

3. Heitgaasid. Kaevandusseadmete töötamisega eraldub täiendavalt õhku päevas 2,4 tonni heitgaase, mis lisanduvad Peterburi mnt. heitgaasidele.

4. Kaob vesi. Vesi langeb kaevudes vähemalt 1,5 km kaugusel kaevandusest. Millal see toimub, kas kohe või mõne aasta pärast, ei tea keegi.

5. Kaberla oja reostus? Kaberla ojja suunatakse kaevandusveed. Planeeritakse oja veetaseme tõusu kuni 10 cm. Kindlasti toob see kaasa täiendava soostumise oja kallastel. Teadmata on vee puhastamise tulemused ja kas settebasseinide kasutamine puhastab vee kõigist võimalikest saastetest ( nt. naftasaadused). Kaberla oja on 2004 aastast kuulutatud vääriskalade kude- ja elupaigaks.

6. Loomadest tühi nagu Lääne-Euroopa. Planeeritava karjääri kõrval (100 m.) asuvad looduskaitse all olevad Ruu tammed ja hobukastan. Elavad metskitsed, metsead, jänesed, rebased, mägrad. Nähtud on ilveseid. Metsas pesitseb haruldane haudelind suur konnakotkas keda Eestis pesitseb ainult 20-30 paari.. Karjääri arenedes loomad lahkuvad ja puud ilmselt hukkuvad veepuuduses.

7. Radioaktiivse kiirguse oht. Arvestades maapõue ehituse sarnasust Maardu karjääride alaga võib paekivi kihi alt avaneda radioaktiivset kiirgust põhjustav diktoneemakilt Teades radoongaasi ohtu paealuskihiga aladel võib eeldada, et lõhkamiste tagajärjel tekkivates aluspõhja pragudest võib lisanduda radooni leke hoonete keldritesse.

Peterburi mnt. äär on paekarjääre täis ja planeeritakse veel kahte: lisaks Ruule ka Loo aleviku juurde. Me võitlesime Ida- Virumaa tuleviku eest Nõukogude võimu ajal. Kas nüüd tahetakse muuta Jõelähtme vald kaevandusmaastikuks ja inimtühjaks?

Täna toimivate karjääride varudest piisab veel 24 aastaks.

Võib eeldada, et karjääri avamise järel kaob Ruu küla lähema 10 aasta jooksul Eesti kaardilt.

Tekstis kasutatud arvandmed on võetud ja järeldused tehtud planeeritava Ruu karjääri keskkonnamõjude hindamise aruande põhjal.

Ruu küla heakorra seltsi juhatuse liige Ülari Tiits

No comments:

Post a Comment