Monday, August 30, 2010

RUU KÜLA HEAKORRA SELTS pöördus Tallinna halduskohtusse kaebusega Vabariigi Valitsuse korralduse nr. 302 vaidlustamiseks Ruu külla paekarjääri lubamiseks

Korraldusega nr 302 anti nõusolek maavara kaevandamise loa andmiseks Jägala lubjakivimaardlas, Ruu mäeeraldises, vaatamata faktidele, et loamenetlusprotseduuris on palju puudujääke keskkonnamõjude hindamise aruande (KMH) koostamisel, muutmisel ja jõustamisel.

Nii näiteks pole piisavalt keskkonnamõjude uuringute tegemisse kaasatud kohalikke inimesi, ignoreeritud on SA Säästva Eesti Instituudi eksperthinnangut, ignoreeritud on kohaliku omavalitsuse eitavat hoiakut karjäärile loa andmiseks, paekarjääri vajalikkuse põhjendused on paljasõnalised ja ei tugine tegelikkusele. Tuginedes "Looduslike ehitusmaterjalide kasutamise riikliku arengukava 2010-2020" eelnõule, selgub, et ümbruskonna karjääride varu jätkub veel 16 aastaks praeguste kaevandamismahtude juures. Erinevalt arengukavas sätestatule kinnitab nii Vabariigi Valitsuse otsus, kui ka otsuse seletuskiri, et ümbruskonna ehituslubjakivi varud on ammendumas.

Ühtlasi ei selgu valitsuse korraldusest, miks eelistatakse uue kaevanduse rajamisel just seda mäeeraldist, samuti on lähteandmetega vastuolus järeldused kaevandamistegevuse vajalikkuse kohta. Seetõttu leiab Ruu küla heakorra selts, et Vabariigi Valitsus on korralduse tegemisel rikkunud kaalutlusõiguse teostamise nõudeid ning menetlustoiming seetõttu õigusvastane.

Kõige olulisemaks puuduseks on siiski asjaolu, et korralduses pole välja toodud ega hinnatud ühtegi teist alternatiivset asukohta, mis kaevandamiseks sobida võiks. Alternatiivide kaalumise puudumine on oluliseks menetlusveaks, mis tekitab kõrvaldamatuid kahtlusi otsuse sisulise õiguspärasuse osas.

Ruu küla heakorra selts on seisukohal, et olukorras, kus KMH menetlemine on olnud vastuoluline ja vigane, oleks Vabariigi Valitsus pidanud lähtuma uurimispõhimõttest. Antud asjas on Vabariigi Valitsus jätnud kohaliku huvi välja selgitamata ning seega rikkunud eelnimetatud kohustust.

Kokkuvõtteks leiab Ruu küla heakorra selts, et Vabariigi Valitsuse otsus ei ole õiguspärane, kuna esiteks ei ole selles piisavalt põhjendatud uue kaevandamisloa andmise vajadust, teiseks seda, miks kaevandamistegevust tuleks lubada just selles mäeeraldises ning kolmandaks ei ole kaalutud kohalikke huve võrrelduna riiklike huvidega. Nii näiteks on tänaseks oma eitavat hoiakut paekarjääri vastu seltsi koduleheküljel üles näidanud üle 500 inimese. Kõik need asjaolud kujutavad endast niivõrd tõsiseid menetlusvigu, et haldusmenetluse toiming ei saa olla sisuliselt õiguspärane.

Ruu küla heakorra seltsi kaebuse täistekstiga on võimalik tutvuda seltsi koduleheküljel www.ruukyla.ee „Kaevanduse” rubriigis.

No comments:

Post a Comment