Monday, August 9, 2010

Kuidas dokumendid riigiasutustes kaotsi lähevad!

Kui arvame, et riigiasutustes on kõi korras ja kaevanduste alased dokumendid tulevad sõrmenipsutuse peale sulle kätte, siis ohh-ei! Nii lihtsalt need asjad ei käi. Toon näite, kuidas meie selts käis otsimas Ruu kaevanduse keskkonna mõjude hinnangu (KMH) viimast versiooni, kuid ei suutnud seda leida. No otsisime nagu spunki, mida pole olemas...

Teatavasti on kaevandusloa väljaandmise protsessis vajalik kaevanduse poolt tekitavate keskkonnamõjude põhjalik uuring, kuhu koondatakse kõik väited ja vastuväited. KMH esimene versioon, mis esitati tolleaegsele Keskkonnateenistusele heakskiitmisele juba 2007 aastal, lasti keskkonnaekspertide poolt sõelapõhjaks. Selle tulemusena lükkas Harjumaa Keskkonnateenistus KMH 16.06.2008 tagasi ja ei andnud edasiseks menetluseks luba. Nimetatud KMH versioon on väljas ka seltsi kodulehel http://www.ruukyla.ee/

Ootamatult aga üllatas Harjumaa Keskkonnateenistus 22.09.2008 üldsust sellega, et kiitis ootamatult KMH parandatud ja uuendatud versiooni heaks. Samas pole seda "uuendatud versiooni" aga võimalik kusagilt leida.
Seda pole täna ei Keskkonnaameti Harju büroos, mis on Harjumaa Keskkonnateenistuse järglane, ega ka Keskkonnaministeeriumis.

Kohtudes Keskkonnaameti Harju büroo ametniku Angela Nottoniga, kelle allkiri ilutseb valitsusele saadetud seletuskirjal, mis kiidab loa andmise heaks, tunnistas viimane, et Keskkonnateenistuse reorganiseerimisel 2009 aastal läksid paljud dokumendikastid kaduma ja ka tema pole tegelikult parandatud KMH-d oma silmaga näinud.

Kui asusime müstiliselt kaduma läinud KMH-d otsima Keskkonnaministeeriumist, siis ka ministeeriumi haldusosakonna asjaajamise büroo juhataja Gea Toom, kes haldab ministeeriumi dokumendihalduse süsteemi, tõdes, et nimetatud dokumenti nende süsteemis ei ole. Mainides küll, et kuna dokument on "väidetavalt" väga mahukas, siis see peab olema Keskkonnaametis, kes selle oma eelkäija näol heaks kiitis. Keskkonnaamet aga pr. Nottoni näol kinnitas, et see on kindlasti ministeeriumis. No kus ta siis kurrat tegelikult on? Kas nendes "kadunud" kastides?

Valitsusele saadeti aga loa andmise protseduuris kaasdokumentidena 10 erinevat paberit (leitavad seltsi koduleheküljelt), valdavalt seletuskirjade seletuskirju jne, kuid mitte uuendatud ja parandatud KMH-d. Aga äkki seda parandatud KMH-d polegi olemas? Vaid lihtsalt Keskkonnateenistuse reorganiseermise käigus anti ametnikele käsk, et kui te tahate oma uues ametis koha säilitada, siis "kaotage" olematu KMH ära. Ja nii see "kaduma" läkski, ning ametnik oma töökoha kaotamise hirmus andis 22.09.2008 KMH-le heakskiidu.

Mis on muide veel oluline fakt siin lisada, ja mis demonstreerib selgelt valitsusjuhtide pinnapealsust, on asjaolu, et valitsuse korralduse juurde on lisatud SEI-Eesti eksperthinnang KMH-le 03.06.2008, mis põrmustab KMH 30-nel leheküljel. Ja nad teevad seda väga põhjalikult. Nii põhjalikult, et tegelikult tuleks kogu KMH protseduur alustada otsast peale, visata vana versioon prügikasti ja kirjutada uus. Kahjuks sai "uus" versioon juba valmis aga nii ruttu, et Keskkonnateenistus kiitis selle heaks lausa kaks kuud hiljem. Ja seda "uut" versiooni polegi nüüd enam võimalik üles leida. Haihtunud!

Seega ütleb siin minu väikese-karu-aru, et tegelikult polegi seda uut versiooni olemas ja valitsust on lihtsalt alatult petetud. Valitsusest allpool olevate ametnike poolt. Valitsus andis oma loa süüvimata detailidesse. Andis oma loa mingi ebapädeva ametniku poolt koostatud seletuskirja alusel, mis ütleb, et kõik on OK! Lööme kopa maasse!

Valitsus oma koormatuse või ükskõiksuse alusel aga ei süüvinud detailselt asjaoludesse, et kas talle esitatud maagilist 10 dokumenti on piisav niivõrd olulise strateegilise otsuse langetamiseks.

Väidame siinkohal seega, et kaevandusele loa andmise protsessis on oluliselt rikutud hea tava reegleid, protsessinõudeid ja madalamad ametnikud on valitsusele lihtlabaselt mütsi pähe tõmmanud!

Ootame siinkohal ülduse regeeringuid nimetatud jamale ja palume ajakirjanduselt teema ülesnoppimist, kuna meie kohalike väikese-aruga-karudena ja põllumeestena pole võimelised võitlema suure masinavärgi vastu.

No comments:

Post a Comment